Επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος διατροφής σε βιοχημικούς δείκτες σε φαινομενικά υγιείς εθελοντές: μελέτη των μηχανισμών δράσης των βιοδραστικών συστατικών που περιέχονται στο συμπλήρωμα

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Dietary supplement’s effect on biochemical markers in apparently healthy volunteers: examination of bioactive components’ mechanisms which are contained in the dietary supplement
Επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος διατροφής σε βιοχημικούς δείκτες σε φαινομενικά υγιείς εθελοντές: μελέτη των μηχανισμών δράσης των βιοδραστικών συστατικών που περιέχονται στο συμπλήρωμα

Gavriil, Lamprini
Γαβριήλ, Λαμπρινή

PhD Thesis

2019


Το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και η θρόμβωση αποτελούν τους βασικούς παθο-φυσιολογικούς μηχανισμούς σε πληθώρα παθολογικές καταστάσεις. Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι τα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τους παραπάνω μηχανισμούς εκδηλώνοντας προστατευτική δράση. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης συμπληρώματος διατροφής που περιέχει κυρίως εκχύλισμα από αλόη και χυμό σταφυλιού στους βασικούς παθο-φυσιολογικούς μηχανισμούς σε υγιή πληθυσμό. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε διπλά τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό σκεύασμα κλινική παρέμβαση διάρκειας 8 εβδομάδων. Μετρήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, οι βασικοί βιοχημικοί δείκτες, οι διατροφικές συνήθεις, η φυσική δραστηριότητα των εθελοντών, δείκτες οξειδωτικού στρες, δείκτες φλεγμονής αλλά και η ex vivo συσσώρευση των αιμοπεταλίων έναντι του PAF, του ADP και του TRAP. Δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στους βασικούς βιοχημικούς δείκτες, στα επίπεδα της oxLDL, των TBARS, καθώς και στην αντίσταση οξείδωσης του ορού κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν μειωμένα επίπεδα ισοπροστανίων στα ούρα στην ομάδα συμπληρώματος σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού σκευάσματος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση της οξείδωσης του DNA/RNA και των επιπέδων των πρωτεϊνικών καρβονυλίων στους εθελοντές που κατανάλωσαν το συμπλήρωμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα του sVCAM, της sP-σελεκτίνης και της IL-6 κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μεταξύ των δύο ομάδων. Η δραστικότητα των ενζύμων βιοσύνθεσης του PAF και της LpPLA2, δεν σημείωσε διαφορά μεταξύ των ομάδων όμως η δραστικότητα της PAF-AH αυξήθηκε μόνο στην ομάδα του συμπληρώματος στις 4 και 8 εβδομάδες σε σύγκριση με τα αρχικά επίπεδα. Η κατανάλωση του συμπληρώματος διατροφής, οδήγησε σε χαμηλότερη ευαισθησία των αιμοπεταλίων έναντι κυρίως του PAF αλλά και του ADP στην ομάδα που κατανάλωνε το συμπλήρωμα διατροφής έναντι της ομάδας που κατανάλωνε το εικονικό σκεύασμα. Συμπερασματικά, η κατανάλωση συμπληρώματος διατροφής με φυτικά εκχύλισμα μειώνει την οξείδωση του DNA/RNA και των πρωτεϊνών, βελτιώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων έναντι του PAF και επηρεάζει την αποικοδόμηση του PAF μέσω της ενίσχυσης της δραστικότητας της PAF-ΑΗ σε υγιή άτομα.
Oxidative stress, inflammation and thrombosis consist the main pathophysiology mechanisms of diseases. Many studies indicate that bioactive compounds in food may affect the above mechanisms by exerting a protective action. The purpose of this study is to investigate the effect of dietary supplement witch contains mainly aloe and grape juice extracts on oxidative stress, inflammation and thrombosis biomarkers. For this purpose, a double-blind and placebo-controlled 8 week trial was conducted in healthy subjects. The anthropometric characteristics, the classic biochemical markers, dietary habits, physical activity, oxidantive stress and inflammation markers of volunteers were measured, also, ex vivo platelet aggregation against PAF, ADP and TRAP was performed. No difference was observed on classic biochemical markers, oxLDL levels, TBARS and resistance of serum to oxidation during intervention. A significant resistance regarding urine isoprostanes levels in the supplement group compared to the placebo one, was observed. Reduction on DNA/RNA damage and protein carbonyls levels was detected in volunteers who consumed the supplement compared to the placebo group. No difference was observed in the levels of sVCAM, sP-selectin and IL-6 during the study period between the two groups. The activity of the PAF biosynthetic enzymes and LpPLA2 did not different between supplement and placebo groups but PAF-AH activity increased only in the supplement group at 4 and 8 weeks compared to baseline. Consumption of the dietary supplement led to lower platelet sensitivity mainly against PAF but also against ADP. In conclusion, supplementation with plant extract and vitamins reduce DNA/RNA and protein oxidation, improves platelet aggregation against PAF and affects the catabolism of PAF by enhancing PAF-AH activity in healthy individuals.

Φυσικές Επιστήμες ➨ Βιολογία

Oxidative stress
Biological Sciences
Θρόμβωση
Βιολογία
Inflammation
Thrombosis
Φυσικές Επιστήμες
Plant extracts
Φλεγμονές
PAF
Φυτικά εκχυλίσματα
Οξειδωτικό στρες
Natural Sciences

Ελληνική γλώσσα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Harokopio University

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.