Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τα βήματα που ακολουθούνται για την παραγωγή και την ποιότητα της μυζήθρας. Μελετήσαμε τη σύσταση του γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας κυρίως πρόβειου και γίδινου. Αναλύεται η σύσταση του τυρογάλακτος που παράγεται από διάφορα ελληνικά τυριά καθώς και η αξιοποίηση του στη χώρα μας. Εξετάσαμε την γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα κυρίως τα πρώτα χρόνια ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τότε αναγκάστηκαν να εκσυγχρονιστούν οι περισσότερες βιομηχανίες επεξεργασίας του γάλακτος. Επίσης αναφέρονται τα οργανικά και τα ανόργανα συστατικά των τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στις μονάδες επεξεργασίας γάλακτος καθώς και τα βήματα για την παραγωγή πολλών παραδοσιακών τυριών. Εξετάσαμε την νοθεία του γάλακτος και τις τακτικές που ακολουθούμε για να εντοπίσουμε κάποια νοθεία στο γάλα καθώς για την παραγωγή ενός προϊόντος με εξαιρετική ποιότητα έχει μεγάλη σημασία να είναι εξαιρετική και η ποιότητα της πρώτης ύλης. Για αυτό το λόγο αναλύσαμε και τα συστήματα HACCP και το σωστό τρόπο λειτουργίας τους για να είναι επιτυχημένη η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος ποιότητας.
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τ > Τυροκομία
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τυροκομία
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)