Μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων

Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος
Ντάλας, Επαμεινώνδας

Η επεξεργασία των υγρών απόβλητων των ελαιουργείων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και γενικότερα η περιοχή της Μεσογείου καθώς σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία παράγονται οι περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου. Είναι αξιοσημείωτο πως το ρυπαντικό φορτίο των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων είναι μεγαλύτερο από αυτό των αστικών αποβλήτων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερη δύσκολη καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα οι περισσότερες δεν εξαλείφουν το πρόβλημα ενώ και οικονομικά δεν είναι βιώσιμες, έχοντας κατά νου πως τα περισσότερα ελαιουργεία είναι επιχειρήσεις μικρής ή μεσαίας κλίμακας και δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων. Στην Ελλάδα, λειτουργούν περίπου 3500 ελαιοτριβεία διασκορπισμένα κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Ιονίου και του βορείου Αιγαίου. Η λειτουργία των ελαιοτριβείων είναι εποχιακή επί το πλείστον με περίοδο λειτουργίας από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τον Ιούνιο. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η διερεύνηση των μεθόδων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων και η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μεθόδου.

Thesis
NonPeerReviewed

Απόβλητα
Ελαιουργία και ελαιουργεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.