Ποιότητα και ασφάλεια νωπών φρούτων, λαχανικών και μεταποιημένων προϊόντων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ποιότητα και ασφάλεια νωπών φρούτων, λαχανικών και μεταποιημένων προϊόντων

Βλάσση, Αρετή

Ο όρος ποιότητα διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη όπως για τον παραγωγό, τον έμπορο, τον καταναλωτή, τον βελτιωτή και τον διαιτολόγο. Τα χαρακτηριστικά της ποιότητας κάθε προϊόντος εξαρτώνται από την εμφάνιση, την γεύση, το άρωμα, τη θρεπτική αξία, αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση του η οποία επηρεάζει και την τιμή του. Τα φρούτα και τα λαχανικά μετά την συγκομιδή συνεχίζει η αναπνευστική τους δραστηριότητα κατά την οποία τα αποθεματικά τους υλικά οξειδώνονται και παράγουν προϊόντα CO2, H2O και ενέργεια. Επίσης την ποιότητα των οπωρολαχανικών επηρεάζουν παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται στη μεταχείριση του προϊόντος που είναι πριν την συγκομιδή , κατά την διάρκεια της συγκομιδής και στη μετασυλλεκτική τους μεταχείριση. Οι προσυλλεκτικοί παράγοντες είναι η επίδραση του κλίματος και οι καλλιεργητικές τεχνικές. Το στάδιο της συλλεκτικής ωριμότητας έχει σημασία στην ποιότητα των καρπών γιατί άλλοι καρποί πρέπει να συγκομίζονται ώριμοι γιατί δεν ωριμάζουν μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό και άλλοι καρποί μπορούν να ωριμάσουν και μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό. Μετά τη συγκομιδή λαμβάνουν των οπωρολαχανικών λαμβάνουν χώρα βιομηχανικέ φυσικές και χημικές αλλαγές καθώς και προσβολές από μικροοργανισμούς που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού.

Thesis
NonPeerReviewed

Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Ασφάλεια τροφίμων
Ποιοτικός έλεγχος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.