Στην πόλη της Καστοριάς λειτουργούν 52 κρεοπωλεία τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του
πληθυσμού σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα, καθώς επίσης και σε
τυποποιημένα κρεατοσκευάσματα.
Οι συνθήκες υγιεινής και η διασφάλιση της ποιότητας των ανωτέρω
προϊόντων διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στα κρεοπωλεία, όπως
και σε άλλες δραστηριότητες που διακινούν προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα
πρέπει να υπάρχει ένα εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, το
HACCP ( Hazard Analysis Critical Control Points
). Σύμφωνα με πληροφορίες
της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καστοριάς, από τα 52 κρεοπωλεία που
υπάρχουν στην πόλη, μόνο τα 4 έχουν τα εχέγγυα να εφαρμόσουν
HACCP.
Βέβαια δεν έχουν προβεί όλα σε ενέργειες γιατην ένταξή τους, γιατί όπως
αναφέρουν οι ιδιοκτήτες τους, δεν διαθέτουν τον χρόνο για καθημερινή
καταγραφή θερμοκρασιών, απολυμάνσεων και όσων απαιτεί το σύστημα
γενικά. Το μοναδικό κρεοπωλείο που εντάχθηκε στο ανωτέρω σύστημα από
το 2003, είναι αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς.
Κ > Καταναλωτές - Προστασία - Δίκαιο και νομοθεσία