Η παραγωγή προϊόντων χαλβαδοποιίας στη χώρα μας – Μακεδονικός χαλβάς

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η παραγωγή προϊόντων χαλβαδοποιίας στη χώρα μας – Μακεδονικός χαλβάς

Πετρίδου, Όλγα

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2006

2006


Η βασικότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή χαλβά είναι το σησάμι. Η ποικιλία που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλβά είναι το Sesamun Indicum L. Κυριότερες χώρες καλλιέργειάς του είναι η Ινδία και το Σουδάν. Από τις χώρες αυτές η εταιρεία «Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ» κάνει εισαγωγές σησαμιού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακολουθούν οι διαδικασίες παραλαβής των πρώτων υλών που εκτός από το σησάμι είναι η ζάχαρη, η γλυκόζη, το φυτικό έλαιο, οι ξηροί καρποί και το κακάο και οι έλεγχοι που αυτές υπόκεινται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με την παραγωγή ταχινιού. Από την ζύμωση του ταχινιού με τα υπόλοιπα προαναφερθέντα υλικά προκύπτει ο χαλβάς. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται αρχικά. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί την πείρα των εργαζομένων αλλά και την επισταμένη προσοχή τους για τη σωστή υγιεινή του προϊόντος. Αυτά βέβαια επιτυγχάνονται με τον ανάλογο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σχεδίου HACCP.

Ζ > Ζαχαροπλαστική
Π > Ποιοτικός έλεγχος

Ζαχαροπλαστική
Ποιοτικός έλεγχος

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)