Η βασικότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή χαλβά είναι το σησάμι. Η ποικιλία που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλβά είναι το Sesamun Indicum L. Κυριότερες χώρες καλλιέργειάς του είναι η Ινδία και το Σουδάν. Από τις χώρες αυτές η εταιρεία «Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ» κάνει εισαγωγές σησαμιού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακολουθούν οι διαδικασίες παραλαβής των πρώτων υλών που εκτός από το σησάμι είναι η ζάχαρη, η γλυκόζη, το φυτικό έλαιο, οι ξηροί καρποί και το κακάο και οι έλεγχοι που αυτές υπόκεινται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με την παραγωγή ταχινιού. Από την ζύμωση του ταχινιού με τα υπόλοιπα προαναφερθέντα υλικά προκύπτει ο χαλβάς. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται αρχικά. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί την πείρα των εργαζομένων αλλά και την επισταμένη προσοχή τους για τη σωστή υγιεινή του προϊόντος. Αυτά βέβαια επιτυγχάνονται με τον ανάλογο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σχεδίου HACCP.