Υγιεινή και τεχνολογία του γάλακτος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Υγιεινή και τεχνολογία του γάλακτος

Τσιαντούλας, Ηλίας

Το γάλα είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές διότι από αυτό εξαρτάται το ξεκίνημα της ζωής. Περιέχει όλα τα συστατικά εκείνα που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιβίωση και έτσι γίνεται άμεσα ενδιαφέρον θέμα για περαιτέρω διερεύνηση. Το φυσιολογικό γάλα δεν είναι απαλαγμένο από μικρόβια, γι’ αυτό και οι έλεγχοι για την υγιεινή του κατάσταση είναι απαραίτητοι με αποτέλεσμα την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η εξυγίανσή του λοιπόν επιτυγχάνεται με μεθόδους όπως η παστερίωση και η αποστείρωση. Από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση υπάρχουν πολλά στάδια που χρειάζονται λεπτομερείς ελέγχους με στόχο την ελάχιστη δυνατή επιμόλυνσή του (υγιεινή ζώων, υγιεινή σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινή αμέλξεως, υγιεινή νερού, υγιεινή προσωπικού). Η επεξεργασία του γάλακτος περνά από πολλά στάδια. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, στο κάθε στάδιο, πρέπει να γίνεται στο ακέραιο για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως για να φτάσουμε στο σωστό αποτέλεσμα πρέπει πρώτα οι χώροι στους οποίους γίνεται η επεξεργασία του γάλακτος να είναι καθαροί χωρίς να μεταφέρουν επιπρόσθετα μικρόβια στο γάλα που συνήθως προέρχονται από: προσωπικό, νερό, τρωκτικά, έντομα, σκόνη, απορρίματα, σύστημα αποχετεύσεως-απόβλητα.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομία
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.