Προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης παραδοσιακού λουκάνικου με πρότυπες μεθόδους και συσχέτιση με τις τιμές που προκύπτουν από την τεχνική του εγγύς υπέρυθρου (NIR)- δημιουργία καμπύλης βαθμονόμησης

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2016 (EN)
Προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης παραδοσιακού λουκάνικου με πρότυπες μεθόδους και συσχέτιση με τις τιμές που προκύπτουν από την τεχνική του εγγύς υπέρυθρου (NIR)- δημιουργία καμπύλης βαθμονόμησης

Τζέμου, Μυρσίνη

Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν ο προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης (περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνη και λίπος) παραδοσιακού λουκάνικου από κρεοπωλεία της περιοχής της Φλώρινας, σύμφωνα με πρότυπες μεθόδους (AOAC) και με παράλληλη εξέταση των δειγμάτων σε φασματοφωτόμετρο του εγγύς υπέρυθρου (Near – infrared – spectotroscopyNIR) με σκοπό τη δημιουργία καμπύλης αναφοράς και την χρησιμοποίηση αυτής για αναλύσεις ρουτίνας στο εργαστήριο. Για την εργασία αυτή,χρησιμοποιήθηκαν είκοσι επτά δείγματα παραδοσιακού λουκάνικου που αναλύθηκαν με πρότυπες μεθόδους και την φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του. Από τα αποτελέσματα προέκυψαν ότι η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου μπορεί να εφαρμοστεί με υψηλή αξιοπιστία για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε υγρασία,τέφρα,πρωτεΐνη και λίπος. Η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους όσους εργάζονται, είτε σε ερευνητικό επίπεδο στην βιομηχανία τροφίμων για τον άμεσο και εύκολο προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης παραδοσιακού λουκάνικου

Thesis
NonPeerReviewed

Κρέας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)