Ποιοτικός Έλεγχος γίδινου γάλακτος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Ποιοτικός Έλεγχος γίδινου γάλακτος

Ευσταθιάδου, Ελένη

Σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ως γάλα ορίζεται το απαλλαγμένο πρωτογάλακτος προϊόν, που προέρχεται από την ολοσχερή και χωρίς διακοπή άμελξη γαλακτοφόρου ζώου, που είναι υγιές, διαβιώνει και διατρέφεται κάτω από υγιεινούς όρους και δεν ευρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης. Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του γάλατος σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, είναι τα εξής : «Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου του ανθρώπου, εφόσον παρέχουν ένα ευρύτατο φάσμα θρεπτικών ουσιών και τις περισσότερες από αυτές σε σημαντική συγκέντρωση. Τα προϊόντα αυτά αναμφισβήτητα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνης που μπορεί να αξιοποιήσει ο ανθρώπινος οργανισμός σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία» . Αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα είναι τα δύο είδη γάλατος που καταναλώνονται περισσότερο στη χώρα μας με τη μορφή ροφήματος, ενώ πρόβειο και βουβαλίσιο γάλα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την παρασκευή τυριών και γιαουρτιών. Όλα τα είδη γάλακτος περιέχουν κατά βάση τα ίδια διατροφικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (λακτόζη), λιπαρά (εξαρτώμενα από το ποσοστό αποβουτύρωσής τους), ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες κ.ά., διαφέρει όμως η περιεκτικότητά τους σε αυτά και οι επιμέρους αναλογίες τους. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο το κατσικίσιο γάλα και πιο συγκεκριμένα τον ποιοτικό έλεγχο αυτού. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του κατσικίσιου γάλατος και ο ποιοτικός έλεγχος, ενώ στο πειραματικό μέρος παρουσιάστηκαν οι αναλύσεις σε δύο δείγματα παστεριωμένου γάλακτος και δύο νωπού γάλακτος.

Thesis
NonPeerReviewed

Ποιοτικός έλεγχος
Γαλακτοκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.