Εφαρμογή και αξιολόγηση σχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε παιδιά 5-10 ετών (πιλοτική μελέτη)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Εφαρμογή και αξιολόγηση σχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε παιδιά 5-10 ετών (πιλοτική μελέτη)

Αναστασίου, Αικατερίνη Θ.

Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση του Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Παρέμβασης «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βελτίωσης της Διατροφής για τα σχολεία, με γνώμονες την υγεία και το περιβάλλον. Το εν λόγω Πρόγραμμα απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μαθητές ηλικίας από 5 έως 11 ετών και αφορά στη Μεσογειακή Διατροφή. Η δεδομένη εργασία άπτεται των διατροφικών συνισταμένων του Προγράμματος που αφορούν στη βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων. Η Παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες και συμμετείχαν 2 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία, στην Αττική. Το τελικό δείγμα αποτελείτο από 290 παιδιά. Πριν και μετά την Παρέμβαση συμπληρώθηκαν ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια από τους γονείς των συμμετεχόντων και από την κυλικειάρχη του ενός Δημοτικού. Πριν από την Παρέμβαση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, όπου τους παράχθηκε όλο το βοηθητικό υλικό, ενώ κατά τη διάρκειά της έγιναν 11 μονόωρες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επίσης, διοργανώθηκαν 3 εσπερίδες για τους γονείς και 2 συναντήσεις ανατροφοδότησης για τους εκπαιδευτικούς.Η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της μελέτης έδειξαν ότι το ποσοστό των παιδιών που είχαν καλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή (σκορ στο KIDMED ≥8), μετά την Παρέμβαση, αυξήθηκε σημαντικά στατιστικά στα άτομα της Ομάδας Παρέμβασης. Στην ίδια Ομάδα, παρατηρήθηκε ακόμα ότι αυξήθηκε και η συχνότητα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τα αποτελέσματα της Παρέμβασης δίνουν το έναυσμα για τη διάχυση του Προγράμματος σε περισσότερα σχολεία, σε εθνικό επίπεδο αυτή τη φορά. Η επαναφορά στην προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή είναι εφικτή από νεαρή ηλικία και τα οφέλη της καίριας σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

αξιολόγηση
Μεσογειακή Διατροφή
Παιδιά - Διατροφή
Νηπιαγωγεία - Ελλάδα
Εκπαίδευση
Ελλάδα
Δημοτικά σχολεία
Πρόγραμμα
Παιδιά - Διατροφή - Ελλάδα
Εκπαίδευση - Ελλάδα
παιδιά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-07-17


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.