Η παρούσα μελέτη καταγράφει τη μεταβολή σε απώλεια βάρους, συνεκτικότητα
σάρκας, ογκομετρούμενη οξύτητα, διαλυτά στερεά συστατικά, δείκτη ωριμότητας και
χρώμα φλοιού δύο ποικιλιών καρπών μεσπιλιάς (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.
cvs. “Karantoki”, “Morphitiki”) σε διαφορετικό τρόπο συντήρησης. Οι καρποί
συγκομίστηκαν σε ώριμο στάδιο. Αρχικά κάθε ποικιλία χωρίστηκε σε δύο ίσες
ομάδες. Μια ομάδα από κάθε ποικιλία τοποθετήθηκε σε κοινή ψυχρή συντήρηση
(ΨΣ, 3 εβδομάδες στους 4 C) ενώ η άλλη τοποθετήθηκε σε συσκευασία υπό
τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ, 3 εβδομάδες στους 4 C). Ακολούθως όλοι οι
καρποί μεταφέρθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου (~20 C) όπου και έγινε ανάλυση
μετά από 0, 2, 4 και 7 ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μέθοδοι συντήρησης
δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά μεταξύ τους ως προς το χρώμα και τη
συνεκτικότητα των καρπών. Παρόλα αυτά προέκυψαν σημαντικές διαφορές στην
απώλεια βάρους και στο δείκτη ωριμότητας. Στην ημέρα 0 τα αποτελέσματα της ΨΣ
έδειξαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι η ΜΑΡ, αλλά με την πάροδο των επτά
ημερών η ΜΑΡ εμφάνισε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι η ΨΣ. Με το τέλος
του πειράματος ο δείκτης ωριμότητας των καρπών στη ΜΑΡ ήταν μικρότερος από
αυτών στη ΨΣ. Εν κατακλείδι, η ποικιλία “Karantoki” αποδείχθηκε πιο ευαίσθητη
και στις δύο μεθόδους συντήρησης.
Changes in weight loss, tissue firmness, titratable acidity, solible solids content,
ripening ratio, external colour of two loquat cultivars (Eriobotrya japonica (Thunb.)
Lindl. cvs. “Karantoki”, “Morphitiki”) under two different kinds of preservation were
studied. The fruit harvest was at a commercial maturity stage. At first, the fruits from
each cultivar were into two groups. A group of each cultivar was kept at cold storage
(CS, 3 weeks at 4 C) while the other one was kept in modified atmosphere
packaging (MAP, 3 weeks at 4 C). The fruits were then placed at room temperature
and were analysed at 0, 2, 4 and 7 days. According to the results, the two kinds of
preservation did not show any difference in colour changing and firmness of loquats.
However, there were differences in weight loss and ripening index. At day 0 the data
of CS showed a higher increase in weight loss than MAP but at day 7 MAP showed a
higher increase in weight loss. By the end of experiment, the ripening index of MAP
was lower than in cold storage. In conclusion, the “Karantoki” cultivar was noticed to
be more sensitive in both preservation methods
Completed