Η επίδραση τροποποιημένης ατμόσφαιρας κατά τη συσκευασία στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών μεσπιλιάς μετά από ψυχρή συντήρηση τους

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου   

Αποθετήριο :
Κτίσις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η επίδραση τροποποιημένης ατμόσφαιρας κατά τη συσκευασία στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών μεσπιλιάς μετά από ψυχρή συντήρηση τους

Γαβριήλ, Καλλιόπη

Manganaris, George A.

bachelorThesis

2015
2016-01-20T07:28:54Z


Η παρούσα μελέτη καταγράφει τη μεταβολή σε απώλεια βάρους, συνεκτικότητα σάρκας, ογκομετρούμενη οξύτητα, διαλυτά στερεά συστατικά, δείκτη ωριμότητας και χρώμα φλοιού δύο ποικιλιών καρπών μεσπιλιάς (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl. cvs. “Karantoki”, “Morphitiki”) σε διαφορετικό τρόπο συντήρησης. Οι καρποί συγκομίστηκαν σε ώριμο στάδιο. Αρχικά κάθε ποικιλία χωρίστηκε σε δύο ίσες ομάδες. Μια ομάδα από κάθε ποικιλία τοποθετήθηκε σε κοινή ψυχρή συντήρηση (ΨΣ, 3 εβδομάδες στους 4 C) ενώ η άλλη τοποθετήθηκε σε συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ, 3 εβδομάδες στους 4 C). Ακολούθως όλοι οι καρποί μεταφέρθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου (~20 C) όπου και έγινε ανάλυση μετά από 0, 2, 4 και 7 ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μέθοδοι συντήρησης δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά μεταξύ τους ως προς το χρώμα και τη συνεκτικότητα των καρπών. Παρόλα αυτά προέκυψαν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους και στο δείκτη ωριμότητας. Στην ημέρα 0 τα αποτελέσματα της ΨΣ έδειξαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι η ΜΑΡ, αλλά με την πάροδο των επτά ημερών η ΜΑΡ εμφάνισε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι η ΨΣ. Με το τέλος του πειράματος ο δείκτης ωριμότητας των καρπών στη ΜΑΡ ήταν μικρότερος από αυτών στη ΨΣ. Εν κατακλείδι, η ποικιλία “Karantoki” αποδείχθηκε πιο ευαίσθητη και στις δύο μεθόδους συντήρησης.
Changes in weight loss, tissue firmness, titratable acidity, solible solids content, ripening ratio, external colour of two loquat cultivars (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl. cvs. “Karantoki”, “Morphitiki”) under two different kinds of preservation were studied. The fruit harvest was at a commercial maturity stage. At first, the fruits from each cultivar were into two groups. A group of each cultivar was kept at cold storage (CS, 3 weeks at 4 C) while the other one was kept in modified atmosphere packaging (MAP, 3 weeks at 4 C). The fruits were then placed at room temperature and were analysed at 0, 2, 4 and 7 days. According to the results, the two kinds of preservation did not show any difference in colour changing and firmness of loquats. However, there were differences in weight loss and ripening index. At day 0 the data of CS showed a higher increase in weight loss than MAP but at day 7 MAP showed a higher increase in weight loss. By the end of experiment, the ripening index of MAP was lower than in cold storage. In conclusion, the “Karantoki” cultivar was noticed to be more sensitive in both preservation methods
Completed


Ογκομετρούμενη οξύτητα
Ripening ratio
Weight loss
External colour
Cold storage
Ψυχρή συντήρηση
Modified atmosphere packaging
Απώλεια βάρους
Διαλυτά στερεά συστατικά
Titratable acidity
Solible solids content
Συνεκτικότητα σάρκας
Συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα
Ωρίμανση
Δείκτης ωριμότητας
Χρώμα φλοιού
Eriobotrya japonica
Tissue firmness

Ελληνική γλώσσα

Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management

open
Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.