Ποικιλίες αμπέλου ανθεκτικές σε μυκητολογικές ασθένειες (PIWI) και οι παραγόμενοι οίνοι τους

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ποικιλίες αμπέλου ανθεκτικές σε μυκητολογικές ασθένειες (PIWI) και οι παραγόμενοι οίνοι τους

Δαβυτίδου, Ευδοκία

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
NISIOTOU, ASPASIA
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-12-16

2023-01-09T10:21:43Z


Η «ανθεκτικότητα» φυτοπαθολογικά ορίζεται ως η ικανότητα ενός φυτού να προστατευθεί από τις παθογένειες. Οι ανθεκτικές ποικιλίες δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν με τη λογική να συνδυαστούν η ποιότητα και η παραγωγικότητα της Vitis vinifera – που καταλαμβάνει το 94% των εμπορικών αμπελουργικών εκτάσεων – με την ανθεκτικότητα άλλων ειδών Vitis, που καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό. Οι καινοτόμοι υβριδικοί γενότυποι από τη μια στερούνται την υψηλή ευαισθησία στους μύκητες, που έχει η Vitis vinifera και από την άλλη, τη φτωχή απόδοση των υπόλοιπων ειδών Vitis. Στην Ευρώπη, τη δεκαετία του 1950, ο διαειδικός υβριδισμός δημιούργησε ποικιλίες που διαδόθηκαν και η καλλιέργειά τους έφτασε στα 400.000 εκτάρια και στο 30% των εθνικών αμπελώνων στη Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, η πολύ φτωχή οργανοληπτική ποιότητα των αρχικών οίνων που παράχθηκαν από αυτά τα υβρίδια, καθώς επίσης και οι δυσμενείς κανονισμοί-νομοθεσίες, μείωσαν ουσιαστικά την έκταση τους, μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Τα υβριδικά προγράμματα όμως, που συνεχίστηκαν μετέπειτα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ελβετία και στις ΗΠΑ, κατέληξαν σε έναν αριθμό υβριδίων με διαφορετικό επίπεδο ανθεκτικότητας σε μυκητολογικές ασθένειες και ικανών να δημιουργήσουν κρασιά διαφορετικών τύπων και ποιότητας. Σήμερα οι παραγωγοί υβριδίων έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στην αγορά ποικιλίες που περιέχουν μεγάλο ποσοστό γονιδίων V. vinifera (περίπου 99%) στο γενεαλογικό τους δέντρο, που δημιουργήθηκαν με διαειδικές διασταυρώσεις ακολουθούμενες από πολλαπλές επαναδιασταυρώσεις. Επί του παρόντος, γύρω στο 6% του παγκόσμιου αμπελώνα καλλιεργούνται υβριδικές ποικιλίες, κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ, στη Μολδαβία, στη Ρωσία, στην Ουγγαρία, στην Ουκρανία και στον Καναδά


Ανθεκτικότητα αμπέλου
Υβριδισμός
Μυκητολογικές ασθένειες αμπέλου
Vitis vinifera
PIWI

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.