Τεχνικές στατιστικού ποιοτικού ελέγχου σε βιομηχανίες τροφίμων με έμφαση στα σχήματα δειγματοληψίας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Τεχνικές στατιστικού ποιοτικού ελέγχου σε βιομηχανίες τροφίμων με έμφαση στα σχήματα δειγματοληψίας

Τούλης, Δημήτριος

Λαμπροπούλου, Κυριακή
Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Κοντελές, Σπυρίδων
BARTZIS, VASILEIOS
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2023-09-06

2024-01-28T15:44:02Z


Η ποιότητα στην σύγχρονη κοινωνία αποτελεί βασικό κριτήριο για την επι-λογή ενός προϊόντος ή μια υπηρεσίας από τους καταναλωτές. Η άποψη πως η ποιότητα ‘κοστίζει’ είναι ξεπερασμένη. Αντιθέτως, αυτό που είναι επιζήμιο για μια επιχείρηση είναι η έλλειψη ποιότητας. Για να πιστοποιήσει μια επιχείρηση πως παράγει ή παρέχει ποιοτικά προϊόντα – υπηρεσίες, θεσπίζει διάφορα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι ένας τρόπος επαλήθευσης του προτύπου ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας κατά τη διαδικασία κατασκευής του και χρησιμεύει για τη μείωση της πιθανότητας εισαγωγής ελαττωματικών προϊόντων στην αγορά. Φυ-σικά οι επιχειρήσεις τροφίμων και ειδικά οι μονάδες παραγωγής, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στην εφαρμογή συστημάτων ποιοτικού ελέγχου. Τα συστήματα ποιοτικού ελέγχου που θα μπορούσε να εφαρμόσει μια μονάδα παραγωγής τροφίμων είναι πολλά και διαφοροποιούνται ανάλογα τη φύση του προϊόντος. Ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου που βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις μονάδες παραγωγής τροφίμων είναι αυτό της δειγματοληψίας. Στη παρούσα εργασία, θα παρουσιαστούν ποιες είναι οι διάφορες μέθοδοι δειγματοληψίας καθώς και θα μελετηθούν πλάνα δειγματοληψίας σε μορφή ανάλυσης σεναρίων (case studies), σε επιχειρήσεις τρο-φίμων με διαφορετικής φύσης προϊόντα και διαφορετική παραγωγικότητα.


Δειγματοληψία

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.