Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος

Παυλάκη, Σοφία

Tsakali, Efstathia
Αντωνόπουλος, Διονύσιος
Τριάντη, Μυρτώ
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-03-14

2024-04-02T06:26:47Z


Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών, τα οποία ως ενήλικες συνεχίζουν να το καταναλώνουν. Το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που καταναλώνει γάλα ακόμη και έπειτα από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πεπτικού του συστήματος και μάλιστα γάλα διαφορετικής προέλευσης από το δικό του. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση του γάλακτος και με πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουν το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος παραγωγής, καταφεύγουν στην νοθεία. Το φαινόμενο της νοθείας άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πολύ πιο σοβαρό με τη διαθεσιμότητα συνθετικού γάλακτος στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Με την παγκοσμιοποίηση και τα ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα συστήματα παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων, η νοθεία μπορεί να προκύψει σε ποικίλα σημεία της τροφικής αλυσίδας και να έχει μακρόπνοες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και θάνατο. Η πιο συχνή μορφή νοθείας που απαντάται στο γάλα, αλλά συνάμα και η πιο «ανώδυνη» ως προς στην επίπτωση που έχει στην υγεία του καταναλωτή είναι η ανάμειξη του γάλακτος με νερό. Αυτό το είδος νοθείας, καθώς και η παραπλανητική ενέργεια ανάμειξης γαλάτων από διαφορετικά γαλακτοφόρα ζώα πρόκειται να μελετηθούν εκτενώς στην παρούσα πτυχιακή εργασία.


Γάλα
Νερό
Κρυοσκόπιο
Σημείο πήξεως
Νοθεία

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.