Η επίδραση του ψευδαργύρου στη ζύμωση του ζύθου

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η επίδραση του ψευδαργύρου στη ζύμωση του ζύθου

Μαλεβίτης, Νικόλαος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Tataridis, Panagiotis
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2024-11-05

2025-01-13T07:32:57Z


Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο στα βιολογικά συστήματα. Για παράδειγμα, δρα ως σταθεροποιητής κυτταρικής μεμβράνης, παίζει κρίσιμο ρόλο στη γονιδιακή έκφραση και την τροποποίηση του γονιδιώματος και ενεργοποιεί σχεδόν 300 ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της αλκοολικής αφυδρογονάσης. Σε αυτή την διπλωματική εργασία θα επικεντρωθώ κυρίως στα βιομηχανικά στελέχη του ζυμομύκητα Saccharomycescerevisiae, με ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη και επακόλουθη χρήση αυτού του μετάλλου. Η πρόσληψη του ψευδαργύρου από τη ζύμη εξαρτάται από το μεταβολισμό, με το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου ψευδαργύρου να μετατοπίζεται πολύ γρήγορα στο κενοτόπιο. Κατά την κυτταρική διαίρεση, ο ψευδάργυρος κατανέμεται από τα μητρικά στα θυγατρικά κύτταρα και αυτό μειώνει αποτελεσματικά τη μεμονωμένη κυτταρική συγκέντρωση ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να εξαντληθεί κατά την έναρξη της ζύμωσης. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει τις ζυμωτικές επιδόσεις της ζύμης και θα δοθούν παραδείγματα σχετικά με την ζυθοποιία. Οι βιομηχανικές ζύμες υπόκεινται σε αρκετές πιέσεις που μπορεί να βλάψουν την απόδοση της ζύμωσης. Τέτοιες πιέσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ομοιόσταση του ψευδαργύρου στα κύτταρα ζυμομύκητα. Σε αυτή την θεωρητική εργασία θα συζητηθούν οι πρακτικές συνέπειες για τη σωστή διαχείριση της βιοδιαθεσιμότητας ψευδαργύρου για βιοτεχνολογίες που βασίζονται σε ζυμομύκητες που στοχεύουν στη βελτίωση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας, της απόδοσης ζύμωσης και της αντοχής στις περιβαλλοντικές πιέσεις.Eπίσης θα εξεταστεί η συνέργεια του ψευδαργύρου καθώς και η ανταγωνιστικότητά του με άλλα ιόντα μετάλλων όπως το ασβέστιο ο χαλκός και το μαγγάνιο καθώς και η επίδραση του ψευδαργύρου στις ξινές μπύρες μέσα από τεκμηριωμένες πειραματικές μελέτες στις οποίες βασίζεται και αυτή η έρευνα.


Ζύμη
Ψευδάργυρος
Αλκοολική αφυδρογονάση
Χαλκός
Συνένζυμο
Ζύμωση
Ιχνοστοιχεία μετάλλων
Μαγγάνιο
Ασβέστιο

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.