Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές

Ασημομύτης, Γεώργιος
Βλαχάκη, Δέσποινα

Στρατή, Ειρήνη
Τριάντη, Μυρτώ
Giannakourou, Maria
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-13

2021-07-20T12:22:22Z


Η βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που απαιτούν προσεκτική διαχείριση ώστε η απόρριψή τους να πραγματοποιείται με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, οι μονάδες επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων από κάθε άλλο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αυτών επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε ένα κλάδο με μικρά περιθώρια κέρδους. Συνεπώς, η σωστή αξιοποίηση των παραπροϊόντων που παράγονται μπορεί να περιορίσει το κόστος διαχείρισης ή ακόμα και να προσφέρει μια νέα πηγή εσόδων. Η σύσταση των παραπροϊόντων φρούτων και λαχανικών τα καθιστά συμφέρουσες πρώτες ύλες για την ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών ή τη μικροβιακή παραγωγή συστατικών ενδιαφέροντος. Η φύση των ανακτώμενων προϊόντων παρουσιάζει ευρεία ποικιλία, από πλαστικά και βιοκαύσιμα έως πρόσθετα τροφίμων. Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης αυτής της ανεκμετάλλευτης -σε μεγάλο βαθμό- βιομάζας. Επιπλέον, έμφαση δόθηκε σε ελληνικά προϊόντα όπως ελιές, τομάτες, εσπεριδοειδή κ.α. Ο τομέας της αξιοποίησης φυτικών παραπροϊόντων κερδίζει έδαφος στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, κλπ λόγω της αυξανομένης ζήτησης των καταναλωτών για φυσικά προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με βιώσιμες και φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές.


Διαχείριση αποβλήτων
Εκχυλίσεις
Αξιοποίηση παραπροϊόντων
Μικροβιακή παραγωγή
Βιοκαύσιμα

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.