Νίτρωνα κρέατος & κρεατοσκευασμάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Νίτρωνα κρέατος & κρεατοσκευασμάτων

Βαλαής, Γεώργιος

Το αλάτισμα είναι η δεύτερη μετά την αποξήρανση μέθοδος συντηρήσεως του κρέατος, την οποία ο άνθρωπος χρησιμοποίησε από την αρχαιότητα. Κύριος σκοπός της αλάτισης παλαιότερα ήταν η συντήρηση του κρέατος. Σήμερα όμως το αλάτι χρησιμοποιείται για να προσδώσει την αλμυρή και ευχάριστη γεύση του τόσο στο κρέας, όσο και στα κρεατοσκευάσματα, γι’ αυτό και θεωρείται από τους πιο εύχρηστους και αποτελεσματικούς τρόπους συντήρησης των προϊόντων αυτών. Το αλάτι, αν και η άμεση βακτηριοκτόνος δράση του είναι μικρή, εν τούτοις χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό μέσο. Τα αλατισμένα προϊόντα δεν αλατίζονται μόνο με μαγειρικό αλάτι, αλλά και με διάφορα άλλα άλατα, όπως είναι τα νιτρικά (νίτρωμα). Εκτός από τα άλατα αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα και άλλες ουσίες για την παρασκευή αλατισμένων-νιτρωμένων κρεατοσκευασμάτων (ασκορβικά, GDL κ.α).

Thesis
NonPeerReviewed

Κρέας
Τροφή, Βιομηχανία και εμπόριο
Χημικές ουσίες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.