δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από διάφορα είδη μυκήτων κυρίως από τους Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus. Είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και μπορεί να προκαλέσουν τερατογένεση σε ανθρώπους και ζώα. Η αφλατοξίνη Β1(AFB1) έχει τον υψηλότερο βαθμό τοξικότητας για τα ζώα ακολουθούμενη από τις αφλατοξίνες M1 (AFM1), G1 (AFG1), B2 (AFB2) και G2 (AFG2).
Το γάλα και κατά συνέπεια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πιθανές πηγές αφλατοξινών, Η επιμόλυνση του γάλακτος οφείλεται στην κατανάλωση από τα ζώα ζωοτροφών μολυσμένων με αφλατοξίνη AFB1 η οποία τελικά, απεκκρίνεται στο γάλα σαν αφλατοξίνη AFΜ1. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο τη συνοπτική παρουσίαση των πρόσφατων βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με την παρουσία και την ανίχνευση της αφλατοξίνης AFM1 στο γάλα. Επίσης, παρουσιάζεται και ο εργαστηριακός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος, τα οποία πάρθηκαν από την αγορά της Φλώρινας και της Κοζάνης.
Ποιοτικός έλεγχος
Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Ελληνική γλώσσα
cc_by_nc_nd
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.