Παραγωγή ξινόμαυρου Οίνου "Παλιοκαλιάς" και ποιοτικός έλεγχος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Παραγωγή ξινόμαυρου Οίνου "Παλιοκαλιάς" και ποιοτικός έλεγχος

Μήττας, Ιωάννης

Η ερυθρή οινοποίηση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της παραγωγής οίνου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αλκοολική ζύμωση γίνεται με παρουσία των στέμφυλων. Στην περίπτωση αυτή εκχυλίζονται από αυτά χρωστικά, γευστικά και αρωματικά συστατικά απαραίτητα για την ποιότητα του οίνου. Το ξινόμαυρο θεωρείται από τις σημαντικότερες ποικιλίες ερυθρών οινοποιήσιμων σταφυλιών ,προσδίδοντας στο κρασί αισθητή οξύτητα, αρκετές ταννίνες και βαθύ ερυθρό χρώμα. Ο «Παλιοκαλιάς Νάουσα», είναι ένας ερυθρός οίνος που παράγεται από 100% ξινόμαυρο σταφύλι. Η οινοποίησή του την οποία θα μελετήσουμε και θα καταγράψουμε , γίνεται με βιολογικό τρόπο αξιοποιώντας τη βιοδυναμική των ίδιων των σταφυλιών και του μετέπειτα γλεύκους-οίνου , δεχόμενο ελάχιστες παρεμβάσεις από τον οινοποιό. Η ποιοτική ανάλυση του «Παλιοκαλιά», περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αλκοολικών βαθμών του , της ολικής οξύτητας και της πτητικής του οξύτητας.

Thesis
NonPeerReviewed

Ποιοτικός έλεγχος
Οινοποιία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.