Τεχνολογία και ποιότητα παραδοσιακού γιαουρτιού

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see item page
in the web site of the repository *
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2017 (EN)
Τεχνολογία και ποιότητα παραδοσιακού γιαουρτιού

Τσιατσού, Μαρία

Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι ένα ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν που παραδοσιακά παρασκευάζεται στη χώρα μας. Τόσο η σύσταση του, όσο και η τεχνολογία παρασκευής του ελέγχονται νομοθετικά. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο ποιοτικός έλεγχος δειγμάτων παραδοσιακού γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά από βιομηχανίες του κλάδου. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 8 δείγματα παραδοσιακού γιαουρτιού, που προήλθαν από 3 διαφορετικές βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν ήταν το pH, η ογκομετρούμενη οξύτητα, η λιποπεριεκτικότητα και το στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους (ΣΥΑΛ). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα αγελαδινά δείγματα της μίας εταιρείας δεν πληρούσαν τις ελάχιστες αγορανομικές απαιτήσεις για το ΣΥΑΛ, ενώ μία από τις παρτίδες αγελαδινών γιαουρτιών της δεύτερης εταιρείας δεν πληρούσε τις ελάχιστες αγορανομικές απαιτήσεις για την ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα. Γενικότερα τα δείγματα γιαουρτιού είχαν πολύ χαμηλά pH, που ωστόσο δεν συνοδεύονταν από αντίστοιχα υψηλή οξύτητα. Η περιεκτικότητα όλων των δειγμάτων πρόβειου γιαουρτιού σε λίπος και ΣΥΑΛ ήταν αρκετά υψηλότερη από την ελάχιστη καθορισμένη από τη νομοθεσία.

Thesis
NonPeerReviewed

Ποιοτικός έλεγχος
Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017-03-08


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)