Τεχνολογία και ποιότητα παραδοσιακού γιαουρτιού

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Τεχνολογία και ποιότητα παραδοσιακού γιαουρτιού

Τσιατσού, Μαρία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2017-03-08

2017-03


Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι ένα ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν που παραδοσιακά παρασκευάζεται στη χώρα μας. Τόσο η σύσταση του, όσο και η τεχνολογία παρασκευής του ελέγχονται νομοθετικά. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο ποιοτικός έλεγχος δειγμάτων παραδοσιακού γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά από βιομηχανίες του κλάδου. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 8 δείγματα παραδοσιακού γιαουρτιού, που προήλθαν από 3 διαφορετικές βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν ήταν το pH, η ογκομετρούμενη οξύτητα, η λιποπεριεκτικότητα και το στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους (ΣΥΑΛ). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα αγελαδινά δείγματα της μίας εταιρείας δεν πληρούσαν τις ελάχιστες αγορανομικές απαιτήσεις για το ΣΥΑΛ, ενώ μία από τις παρτίδες αγελαδινών γιαουρτιών της δεύτερης εταιρείας δεν πληρούσε τις ελάχιστες αγορανομικές απαιτήσεις για την ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα. Γενικότερα τα δείγματα γιαουρτιού είχαν πολύ χαμηλά pH, που ωστόσο δεν συνοδεύονταν από αντίστοιχα υψηλή οξύτητα. Η περιεκτικότητα όλων των δειγμάτων πρόβειου γιαουρτιού σε λίπος και ΣΥΑΛ ήταν αρκετά υψηλότερη από την ελάχιστη καθορισμένη από τη νομοθεσία.

Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Π > Ποιοτικός έλεγχος

Ποιοτικός έλεγχος
Γαλακτοκομικά προϊόντα

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)