Σύγκριση μεθόδων εκτίμησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των οίνων

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Σύγκριση μεθόδων εκτίμησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των οίνων

Λάγιου, Ευαγγελία

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Chatzilazarou, Arhontoula
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-08-30

2022-09-05T06:41:21Z


Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η εύρεση της βέλτιστης μεθόδου προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οίνου. Αρχικά , λοιπόν, στο θεωρητικό μέρος ,έγινε μια εκτενής θεωρητική περιγραφή της οξείδωσης του οίνου (κατηγορίες, μηχανισμοί και συνέπειες) και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οίνου (τεχνικές μέτρησης). Στην συνέχεια , στο πειραματικό μέρος αναλύθηκαν δύο δείγματα οίνου –ένας λευκός και ένας ερυθρός οίνος – , οι δύο παραπάνω οίνοι με προσθήκη καφεικού οξέος και ένα πρότυπο διάλυμα καφεικού οξέος για να δούμε την ανταπόκριση που έχει το καφεϊκό οξύ στο νερό. Οι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν αρχικά με την μέθοδο Folin Ciocalteu για να μετρηθεί η σύσταση σε πολυφαινόλες και στην συνέχεια με τις μεθόδους DPPH και ABTS, για να μετρηθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων. Τέλος, με την βοήθεια της στατιστικής επεξεργασίας , βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα για τις δύο μεθόδους εύρεσης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των οίνων.


ORAC
Προσδιορισμός αντιοξειδωτικής ικανότητας οίνου
Καφεϊκό οξύ
DPPH
Ερυθρός οίνος
Αντιοξειδωτική ικανότητα
Πολυφαινόλες
Folin Ciocalteu
FRAP
Λευκός οίνος
ABTS

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.