Παραγωγή ζύθου Pale Ale με χρήση εκχυλίσματος βοτάνων λουΐζας και δυόσμου

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παραγωγή ζύθου Pale Ale με χρήση εκχυλίσματος βοτάνων λουΐζας και δυόσμου

Κορφιός, Ευάγγελος

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Tataridis, Panagiotis
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2022-10

2022-12-13T08:38:23Z


Οι σύγχρονες ιδέες στην ολοένα αναπτυσσόμενη μικροζυθοποιία, αλλά και οικιακή ζυθοποίηση, οδηγεί τους παρασκευαστές στον έντονο πειραματισμό, προς δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που ξεφεύγουν από τα γνωστά παραγόμενα είδη. Αναπτύχθηκε λοιπόν ,τα τελευταία χρόνια , μια τάση από τους ζυθοποιούς να χρησιμοποιούν εκτός από τον Λυκίσκο μίγματα βοτάνων, λουλουδιών και αιθέριων ελαίων. Σκοπός τους ήταν η προσέλκυση κοινού που αποζητούσε νέες γεύσεις. Οι μπύρες με βότανα , ήταν ένα είδος που είχε τις βάσεις του σε συνταγές πολύ πριν τη χρήση του λυκίσκου. Σκοπός της παρούσης Εργασίας , είναι η παρασκευή μιας “ craft” μπύρας με τη χρήση βοτάνων. Για το λόγο αυτό, παρασκευάσθηκαν τρία δείγματα , ένα πρότυπο το οποίο περιείχε μόνο τον λυκίσκο και άλλα δυο τα οποία περιείχαν επιπλέον εκχυλίσματα βοτάνων Δυόσμου και Λουΐζας αντίστοιχα. Η εκχύλιση των βοτάνων έγινε μετά τη ζύμωση, σε αποστειρωμένα φακελάκια τσαγιού. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του OIV, του EBC και του ASBC έγιναν στα τρία δείγματα αναλύσεις pH, οξύτητας, πυκνότητας, χρώματος, φασματοσκοπικός προσδιορισμός των ολικών φαινολικών με τον δείκτη Folin-Ciocalteu, και αλκοόλης. Τα δείγματα δόθηκαν, επίσης, προς δοκιμή στην ομάδα ζυθοποίησης του ΠΑΔΑ, η οποία αποτελούνταν από 16 άτομα και αξιολογήθηκε το οργανοληπτικό τους προφίλ. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και μελετήθηκαν σε φύλλο excel.


Δυόσμος
Λουίζα
Μπίρα
Βότανα
Ζυθοποίηση
Gruit

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.