Μελέτη του μικροβιώματος της ποικιλίας Αγιωργίτικο από την Π.Ο.Π. ζώνη της Νεμέας μέσω της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσης

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη του μικροβιώματος της ποικιλίας Αγιωργίτικο από την Π.Ο.Π. ζώνη της Νεμέας μέσω της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσης

Μάντζος, Αλέξανδρος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Kazou, Maria
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Δημοπούλου, Μαρία
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-06-30

2023-02-07T09:35:14Z


Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη μελέτη του μικροβιώματος σταφυλής και οίνου ποικιλίας Αγιωργίτικο από τις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας. Το Αγιωργίτικο είναι η μοναδική ποικιλία σταφυλής από την οποία παράγεται οίνος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στη Νεμέα. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας και διακρίνεται ανεπίσημα σε τρεις υποζώνες με βάση το υψόμετρο που κυμαίνεται από 200-850 μέτρα. Σε καθεμία από τις υποζώνες εντοπίζονται σημαντικές μικροκλιματικές διαφορές. Για τη διερεύνηση του μικροβιώματος του Αγιωργίτικου χρησιμοποιήθηκε η κλασσική μικροβιολογική ανάλυση. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκε από τις Αρχαίες Κλεωνές δείγμα χώματος την χρονική στιγμή του τρυγητού του καρπού, δείγμα ραγών σε καίρια χρονικά σημεία κατά την ωρίμανση και δείγμα οίνου κατά τη διάρκεια της αυθόρμητης και κατευθυνόμενης αλκοολικής ζύμωσης των σταφυλών προς παραγωγή ερυθρού ξηρού οίνου. Όλα τα δείγματα εξετάστηκαν με τη χρήση της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσης χρησιμοποιώντας επιλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα και συνθήκες ανάπτυξης για την καταμέτρηση της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, των οξυγαλακτικών βακτηρίων, των οξικών βακτηρίων και των ζυμών. Η μελέτη αυτή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και ΟινικούΔυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας»και κωδικό έργου Τ1ΕΔΚ-04202 της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της μικροβιακής ποικιλότητας του Αγιωργίτικου από την ΠΟΠ ζώνη της Νεμέας χρησιμοποιώντας συνδυαστικά κλασσικές και σύγχρονες προσεγγίσεις.


Νεμέα
Οίνος
Μικροβιολογία
Κρασί
Αγιωργίτικο
Ζυμομύκητες
Ζύμωση

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.