Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα

Σκουρλής, Ευθύμιος
Νασόπουλος, Σπυρίδων

HOUHOULA, DIMITRA
Αντωνόπουλος, Διονύσιος
Μαντής, Φώτιος
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-03-05

2021-03-21T04:22:56Z


Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή απειλούσαν τη ζωή του. Η δράση των αντιβιοτικών στηρίζεται στην παρεμπόδιση κάποιας μεταβολικής οδού ή στην παρέμβασή τους σε κάποια ζωτικής σημασίας δομή του κυττάρου των μικροοργανισμών, όπως αναστέλλουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος, την πρωτεϊνική σύνθεση, τη σύνθεση των πυρηνικών οξέων τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης ή τη σύνθεση ορισμένων σημαντικών μεταβολιτών. Η χορήγηση αντιβιοτικών γρήγορα πέρασε και στην κτηνιατρική, όχι μόνο για θεραπεία, αλλά και για μεταφύλαξη, πρόληψη και ως παράγοντας αύξησης της αποδοτικότητας και της ανάπτυξης των ζώων, κυρίως όσων προορίζονταν για την παραγωγή κρέατος ή ζωϊκών προϊόντων. Πολύ σύντομα, όμως, η χρήση τους έγινε ανεξέλεγκτη και υπέρμετρη και άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχίες, σχετικά με το αν τα κατάλοιπα αυτών των φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως αλλεργίες ή πεπτικά προβλήματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως είναι η ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία κινούνται μεταξύ ανθρώπου- ζώων- περιβάλλοντος προς κάθε κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της μικροβιακής ανθεκτικότητας μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία καθώς η αντιμετώπιση τους καθιστάται δύσκολη. Για τον περιορισμό της μικροβιακής ανθεκτικότητας απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια . Το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αυστηρό και καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης του κρέατος και των ζωϊκών προϊόντων. Ο έλεγχος καταλοίπων αντιβιοτικών στο κρέας και τα κρεατοσκευάσματα απασχολεί και την ερευνητική κοινότητα. Για τον προσδιορισμό καταλοίπων χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι ανίχνευσης, επιβεβαιωτικές και διαλογής.


Αντιβιοτικά
Κρέας

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.