Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του φασκόμηλου και του τριαντάφυλλου. Τα δραστικά συστατικά των φυτών είναι ουσίες που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμός, όπως τα αλκαλοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, οι ανθρακινόνες, οι καρδιακές γλυκοσίδες, οι κουμαρίνες, οι κυανογενείς γλυκοζίτες, τα φαινολικά παράγωγα, οι σαπωνίνες, οι ταννίνες. Το φασκόμηλο και το τριαντάφυλλο είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε πολλά μέρη της υφηλίου και έχει χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία τροφίμων, στην αρωματοποιϊα, στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα εκχυλίσματα και το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου και του τριαντάφυλλου παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση , ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες όπως κατάθλιψη, διαβήτης, διαταραχές μνήμη. Η ευεργετική επίδραση τους στο ανθρώπινο οργανισμό οφείλεται στην παρουσία φυτο-δραστικών ενώσεων στη σύσταση του όπως τερπενοειδών, φλαβανοειδών και φαινολικών οξέων. Η παραλαβή των δραστικών αυτών ουσιών μπορεί να γίνει από το φυτικό υλικό με διάφορες μεθόδους εκχύλισης, όπως με διαβροχή, έγχυση, δημιουργία αφεψήματος, εξίκμαση, με χρήση της συσκευής Soxhlet, με υπερήχους, κατ’ αντιρροή, με ζύμωση ή με υπερκρίσιμα υγρά. Ο διαλύτης εκχύλισης είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση της διαδικασίας και τη διατήρηση της βιολειτουργικότητας των εκχυλιζόμενων ενώσεων. Τα εκχυλίσματα τριαντάφυλλου και φασκόμηλου έχουν ήδη βρει εφαρμογές στη βιομηχανία καλλυντικών, όπου ζητούμενο η διατήρηση των αντιοξειδωτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων κατά την παρασκευή καλλυντικών σκευασμάτων