Αλκοολούχο ποτό από απόσταξη μήλων και αχλαδιών

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αλκοολούχο ποτό από απόσταξη μήλων και αχλαδιών

Σοφιανίδης, Γεώργιος
Μπαρούνη, Βασιλική

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-03-24

2021-04-12T16:18:47Z


Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την παραγωγή αποστάγματος από φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι συγκρίνοντάς τα με το απόσταγμα σταφυλιού, το γνωστό σε όλους τσίπουρο. Το μήλο καθώς και το αχλάδι είναι δύο φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Για το λόγο αυτό παρέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα ζυμώσιμων ζαχάρων έτσι ώστε με το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης να έχουμε έναν επιθυμητό αλκοολικό τίτλο. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν γίνεται γνωστός ο τρόπος παρασκευής των πρώτων αποσταγμάτων, πως ήρθαν στο προσκήνιο και μπήκαν στην ζωή των ανθρώπων. Επίσης ποια ήταν τα πρώτα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και πως εξελίχθηκε το προϊόν με την πάροδο των χρόνων. Διάφοροι τρόποι παραγωγής ενός αποστάγματος αναφέρονται καθώς και ποιες τεχνικές και μέσα χρησιμοποιούνται. Γίνεται αναφορά στην νομοθεσία σχετικά με την παραγωγή ενός αποστάγματος καθώς και τι ισχύει σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Επιπροσθέτως παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε επεξεργασία των δύο παραπάνω φρούτων καθώς και ποιες αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για την παραλαβή του τελικού προϊόντος . Πόσες αποστάξεις χρειάστηκαν να γίνουν για το τελικό απόσταγμα αλλά και ποια είναι τα κοινά σημεία και οι διαφορές με το δημοφιλές τσίπουρο. Στην πειραματική διαδικασία παρατηρούνται διαφορές ανάμεσα στα δύο φρούτα όσον αναφορά τις αποστάξεις και ειδικά στην πρώτη απόσταξη του μήλου όπου παρατηρήθηκε θόλωμα και χρειάστηκε να γίνει αραίωση. Επιπρόσθετα η αρωματική ένταση στο απόσταγμα αχλαδιού ήταν πιο αισθητή από αυτή του μήλου. Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι ενώ οι αποδόσεις των φρούτων ως προς τον χυμό και τον αλκοολικό βαθμό είναι σχετικά οι ίδιες , η διαφορά τους εντοπίζεται στα οργανοληπτικά τους στοιχεία. Προτιμήθηκε ύστερα από οργανοληπτικό έλεγχο το απόσταγμα αχλαδιού.


Απόσταξη
Ερωτηματολόγιο
Μήλο
Οργανοληπτικά στοιχεία
Αναλύσεις
Αχλάδι

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)