δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παραγωγή Gin

Κουτσονικόλης, Γεώργιος
Χρυσαδάκος, Ταντέους Αλέξανδρος

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Μπερής, Ευάγγελος
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-03-12

2024-04-22T09:53:09Z


Η εργασία αφορά την εξέταση της διαδικασίας παραγωγής gin με επίκεντρο την επίδραση της διαχείρισης της αρκεύθου πριν την απόσταξη στο οργανοληπτικό προφίλ του αποστάγματος. Το gin περιλαμβάνει καρπούς αρκεύθου (Juniperus Communis L.) ως βασικό αρωματικό συστατικό, με τα νομικά πλαίσια να ορίζουν τον υπερισχύον ρόλο του αρώματος αυτών των καρπών. Διαχειριστικοί παράγοντες όπως ο χρόνος εκχύλισης, η θερμοκρασία εκχύλισης, η αλκοολική περιεκτικότητα του διαλύματος, και η φυσική κατάσταση των καρπών επηρεάζουν το απόσταγμα, ενώ η χημική σύσταση της αρκεύθου εξαρτάται από παράγοντες όπως το κλίμα και το έδαφος ανάπτυξης και ωρίμανσής της. Η εργασία επικεντρώνεται σε δύο μόνο παράμετρους - τον χρόνο εκχύλισης και τη φυσική κατάσταση των καρπών - με στόχο τη διερεύνηση της επίδρασής τους στο απόσταγμα. Η αλκοόλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν υψηλόβαθμη αιθανόλη γεωργικής προέλευσης και οι καρποί ήταν αποξηραμένοι του εμπορίου. Το πείραμα διεξάχθηκε στα εργαστήρια του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών σε όλη τη διάρκειά του. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε από πάνελ 12 φοιτητών με τη μέθοδο της Ποσοτικής Περιγραφικής Ανάλυσης (QDA). Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μικρή οργανοληπτική διαφορά μεταξύ των δειγμάτων, όπως φάνηκε από τα δεδομένα της οργανοληπτικής αξιολόγησης μετά την στατιστική επεξεργασία τους. Συμπερασματικά, εφόσον παρατηρήθηκε περιορισμένη οργανοληπτική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δείγματα, προτείνεται περαιτέρω έρευνα με ενόργανη ποσοτική ανάλυση και περισσότερα δείγματα. Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω των περιορισμών της εργαστηριακής μελέτης και της διαφοροποίησης του εργαστηριακού εξοπλισμού σε σχέση με αυτόν της βιομηχανίας.


Απόσταξη
Εκχύλιση
Οργανοληπτική ανάλυση αποσταγμάτων
Άρκευθος
Gin

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.