Παρακολούθηση παραγωγής και διαφοροποίηση δειγμάτων ζυμωμένων ποτών μέσω FT-IR

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παρακολούθηση παραγωγής και διαφοροποίηση δειγμάτων ζυμωμένων ποτών μέσω FT-IR

Αρμάου, Κωνσταντίνα
Ντίνη, Μαρία

Basalekou, Marianthi
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Chatzilazarou, Arhontoula
Tataridis, Panagiotis
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2023-10-05

2024-07-23T09:29:12Z


Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκαν δεκατρία δείγματα ζυμωμένων ποτών του εμπορίου με τη χρήση υπέρυθρης φασματοσκοπίας FT-IR, συγκεκριμένα στο μέσο υπέρυθρο MIR. Τα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν μπύρα, κομπούχα και μηλίτης. Η παρακολούθηση των σταδίων παραγωγής τους, η σύστασή τους και οι αναλύσεις τους περιγράφονται, θεωρητικά. Για να παρατηρήσουμε και να διαφοροποιήσουμε τα δείγματα, έγινε η λήψη φασμάτων από το ειδικό φασματοφωτόμετρο(IRAffinity 1S), όπου παρατηρήθηκαν απορροφήσεις που αποδίδονται σε δονήσεις τάσεως διαφόρων ομάδων. Η λήψη των φασμάτων έγινε για κάθε δείγμα ξεχωριστά και μέσω του προγράμματος OMNIC, δημιουργήθηκε ένα μέσο φάσμα (average) , δηλαδή ένα καινούργιο φάσμα που παρουσιάζει το μέσο όρο των φασμάτων με κοινά χαρακτηριστικά. Τα φάσματα συγκρίθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν αρκετές διαφοροποιήσεις. Γι΄αυτό δημιουργήθηκε ένα άλλο φάσμα, το φάσμα διακύμανσης (variance), δηλαδή ένα καινούργιο φάσμα που γίνεται η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών φασμάτων. Σε αυτό το στάδιο, έγινε η παρακολούθηση και προστέθηκε και δείγμα κρασιού για μεγαλύτερη διακύμανση στην κορυφή της αλκοόλης. Τα φάσματα μελετήθηκαν και συμπεράναμε ότι υπήρξαν μικρές διαφορές στις κορυφές της αλκοόλης και του CO2. Οι περισσότερες κορυφές παρατηρήθηκαν στην περιοχή απορροφήσεων του δακτυλικού αποτυπώματος. Ωστόσο, καταλήξαμε στο ότι ένα τόσο περίπλοκο μίγμα όπως η μπύρα, ο μηλίτης και η κομπούχα είναι δύσκολο να αποδοθεί σε μια συγκεκριμένη μοριακή δόνηση στο δακτυλικό αποτύπωμα. Η μέθοδος FTIR είναι κατάλληλη για την ταυτοποίηση κορυφών, ωστόσο για τα δείγματά μας θα χρειαστεί μεγαλύτερη διερεύνηση και συνδυασμός αναλύσεων.


Μπύρα
Κομπούχα
Ζύμωση
FT-IR
Μηλίτης

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.