Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι

Παπανικολάου, Σταύρος

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
banilas, george
Κόρκας, Ηλίας
Gkizi, Danai
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-10-03

Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ίσκα των Νεαρών Πρέμνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερο φυτοπαθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της αμπέλου. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες ευθύνονται για την εξάπλωση των ασθενειών αυτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις που αφορούν στην χρήση και επίδραση των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται ως βιολογικοί παράγοντες αντιμετώπισης των μυκήτων που προκαλούν τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει την δυνατότητα ελέγχου του μύκητα Phaeomoniella chlamidospora, ενός από τους μύκητες που προκαλεί την Ίσκας των Νεαρών Πρέμνων, με την χρήση μιας σειράς μικροοργανισμών, ως βιολογικούς παράγοντες αντιμετώπισης. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε μύκητες, εκ των οποίων τέσσερα στελέχη Fusarium oxysporum και ένα στέλεχος Trichoderma sp., και 4 βακτήρια, τα οποία ανήκουν στα είδη Pseudomonas citronellolis (EP2), Paraburkholderia eburnea (EP3), Paraburkholderia oxyphila (EP4) και Pseudomonas putida (Z13), τόσο σε πειράματα in vitro παρεμπόδισης σε τρυβλία, όσο και σε in vivo πειράματα παθογένειας σε κληματίδες ποικιλίας Cabernet Sauvignon, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να δράσουν θετικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δράσης του παθογόνου μύκητα Phaeomoniella chlamidospora.


Phaeomoniella chlamidospora
Paraburkholderia oxyphila
Fusarium oxysporum
Trichoderma sp
Pseudomonas citronellolis
Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου
Ίσκα νεαρών πρέμνων
Pseudomonas putida
Paraburkholderia eburnea

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.