Επίδραση του terroir στις Κυπριακές ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Επίδραση του terroir στις Κυπριακές ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι

Καλούδης, Μάριος
Γιάννου, Άντρια

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Μπερής, Ευάγγελος
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-07

2024-11-08T07:34:36Z


Η Κύπρος αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκε η αμπελοκαλλιέργεια, όπου μέχρι σήμερα καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Μία από τις πρώτες ποικιλίες που έβαλε στον χάρτη της αμπελοκαλλιέργειας την Κύπρο είναι το Ξυνιστέρι. Πρόκειται για μία λευκή γηγενή ποικιλία που αναγράφεται για 1η φορά το 1893 και μέχρι σήμερα αποτελεί ναυαρχίδα του νησιού. Το Ξυνιστέρι είναι μία ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που παράγει τσαμπιά και ράγες μετρίου μεγέθους. Προσαρμόζεται σε όλα τα είδη εδαφών, αλλά ευδοκιμεί σε ασβεστώδη ξηρά εδάφη. Η ποικιλία παράγει λευκούς οίνους , με χαρακτηριστικά όπως πυρηνόκαρπα φρούτα, ορυκτά στοιχεία και εσπεριδοειδή, ανάλογα με το terroir και το υψόμετρο που καλλιεργείται. Τα τελευταία χρόνια αναγεννήθηκε μία γηγενής ερυθρή ποικιλία, το Γιαννούδι. Το Γιαννούδη προτιμά εδάφη ασβεστολιθικά με καλή αποστράγγιση και εμφανίζει μέτριους εώς μεγάλους βότρυς με ωοειδή σχήμα χρώματος μπλε- μαύρου. Από την ποικιλία παράγονται οίνοι με έντονο χρώμα και αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων σε συνδυασμό με βοτανικότητα. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάται η επίδραση του terroir στον οργανοληπτικό χαρακτήρα των οίνων από τις ποικιλίες Γιαννούδι και Ξυνιστέρι. Για την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 6 μονοποικιλιακά εμφιαλωμένα δείγματα, τρία Γιαννούδη και τρία Ξυνιστέρι . Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τέσσερα οινοποιεία του νησιού τα οποία καλλιεργούν τους αμπελώνες τους σε διαφορετικά terroir. Στην οργανοληπτική αξιολόγηση συμμετείχε ομάδα από δέκα επαγγελματίες γευσιγνώστες. Κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση δόθηκε στον κάθε γευσιγνώστη ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο έπρεπε να συμπληρώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κάθε δείγματος. Για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκαν δύο οργανοληπτικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής αξιολόγησής έδειξαν ότι η ποικιλία Ξυνιστέρι σε χαμηλότερο υψόμετρο αναδεικνύει αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών φρούτων με κάποια στοιχεία βοτανικότητας. Υψηλότερο υψόμετρο καλλιέργειας της ποικιλίας προσδίδει γίηνα και βοτανικά αρώματα. Στην περίπτωση της ποικιλίας Γιαννούδι τα αποτελέσματα έδειξαν σε χαμηλό υψόμετρο να κυριαρχούν αρώματα κόκκινων και λουλουδίων. Το Γιαννούδι σε υψηλότερο υψόμετρο παρουσιάζει βοτανικό χαρακτήρα με υψηλή αρωματική και γευστική ένταση. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση του terroir στις 2 ποικιλίες , εμβαθύνοντας περισσότερο στη περιοχή και το υψόμετρο που καλλιεργούνται. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράμετροι στο terroir όπως και ο τρόπος οινοποίησης κάθε οίνου οι οποίοι χρίζουν περαιτέρω μελέτης ώστε να συμπεράνουμε ότι το terroir συνολικά δημιουργεί μεγάλες διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά του οίνου.


Οργανοληπτική αξιολόγηση
Ποικιλίες οίνου
Ξυνιστέρι
Γιαννούδι

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.