Διαφοροποίηση ελληνικών οίνων με βάση τη χρωματομετρική ανάλυση CIELAB

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διαφοροποίηση ελληνικών οίνων με βάση τη χρωματομετρική ανάλυση CIELAB

Παπαεμμανουήλ, Ιωάννης

Arapitsas, Panagiotis
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Κουσίση, Ελισάβετ
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-10

Η εργασία αφορά την ταξινόμηση και διαφοροποίηση των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών οίνου με βάση το χρώμα. Το χρώμα, ως χαρακτηριστικό του οίνου, κρίνεται μια από τις πιο σημαντικές οπτικές εκφράσεις, καθώς αντικατοπτρίζει την ποιότητά του και τη διαχείριση που έχει λάβει . Ο γενικός όρος “χρώμα” περιλαμβάνει τις έννοιες της απόχρωσης, της έντασης και της φωτεινότητας ή διαύγειας. Η δομή της ταξινόμησης διαμορφώνεται από τα γενετικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας, ωστόσο, μεγάλο μέρος στην επίδραση φέρουν επίσης οι καλλιεργητικές και οινολογικές πρακτικές, όπως η παραμονή σε βαρέλι, αμφορέα ή ανοιξείδωτη δεξαμενή, η διάρκεια παραμονής, τα ποσοστά σε υπολλειμματικά σάχαρα και οξέα και ο αλκοολικός τίτλος. Για την παρακολούθηση της επιρροής κάθε παραμέτρου στο τελικό χρώμα του οίνου, επιλέγεται η ανάλυση δειγμάτων σε ρετσίνες, ερυθρούς, λευκούς, ροζέ και πορτοκαλί οίνους. Οι αναλύσεις κάθε δείγματος οίνου πραγματοποιήθηκαν με τη φασματοφωτομετρική μέθοδο CIELab, πιστοποιημένη από τον OIV, με κυψελίδες οπτικής διαδρομής 1 mm για τους ερυθρούς οίνους και 10 mm για τους λευκούς και ροζέ. Τα δείγματα που αναλύθηκαν αποτελούνται από: 142 Λευκά, 129 Ερυθρά, 45 Ροζέ, 19 Πορτοκαλί και 22 Ρετσίνες. Η δειγματοληψία και η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2024 στο “Οινόραμα”, κατά τη διάρκεια της επετειακής έκθεσης των 30 ετών. Τα αποτελέσματα αποδίδουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και καταφέρνουν να χαρακτηρίσουν κάθε ποικιλία με ένα φάσμα συναθροιστικό των τριών πτυχών του χρώματος. Για τους ερυθρούς οίνους, η ποικιλία Μαυροδάφνη έχει το πιο έντονο ερυθρό χρώμα, ενώ η ποικιλία Λιάτικο, το λιγότερο ερυθρό. Αντίστοιχα, για τους λευκούς, η ποικιλία Μοσχάτο Μικρόρωγο αποτέλεσε την ποικιλία με το πιο κίτρινο χρώμα, ενώ από την άλλη, η ποικιλία Ρομπόλα είχε το λιγότερο κίτρινο χρώμα. Οι ροζέ οίνοι παρουσίασαν το πιο έντονο ερυθρό χρώμα, όταν ο περιέκτης που επιλέχθηκε ήταν αμφορέας ή βαρέλι. Αντίθετα, λιγότερο ερυθρό χρώμα είχαν οι ροζέ οίνοι που παρέμειναν σε ανοξείδωτες δεξαμενές για ωρίμανση. Προτείνεται περαιτέρω έρευνα και ανάλυση περισσότερων ποικιλιών.


Φωτεινότητα
Χρώμα
Απόχρωση
CIELAB
Βαρέλι

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.