Ζύμωση Saccharomyces cerevisiae για την παραγωγή αλκοολούχου ροφήματος εμπλουτισμένου σε βιοδραστικά συστατικά

Ζύμωση Saccharomyces cerevisiae για την παραγωγή αλκοολούχου ροφήματος εμπλουτισμένου σε βιοδραστικά συστατικά

Βούρτης, Δημήτριος

Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Batrinou, Anthimia
Στρατή, Ειρήνη
Κοντελές, Σπυρίδων
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2024-09-18

2024-12-02T09:20:33Z


Τα τελευταία χρόνια ο τομέας παραγωγής του ζύθου φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη και να δοκιμάζει νέες καινοτομίες στα προϊόντα ακολουθώντας την ροή της αγοράς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στην παραγωγή ζύθου με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μέσω της προσθήκης αρωματικών βοτάνων, μπαχαρικών και φρούτων, τα οποία είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επιστημών τροφίμων φαίνεται να έχει στραφεί στη μελέτη των φυσικών αντιοξειδωτικών σε μια προσπάθεια να τα εντάξει στα προϊόντα, προκειμένου να αντικαταστήσει τα ήδη χρησιμοποιούμενα συνθετικά αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνονται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα, θεωρείται πως η προσθήκη στα τρόφιμα και στα ποτά ουσιών με αντιοξειδωτική δράση παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και επακόλουθα στην μείωση της βλάβης στα κύτταρα. Μεταξύ άλλων τα φαινολικά συστατικά έχουν διακριθεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην βιομηχανία τροφίμων.


Χαρούπι
Μπύρα
Βιοδραστικές ενώσεις
Αντιοξειδωτικά

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)