Προσδιορισμός ακρυλαμιδίου σε θερμικώς επεξεργασμένα τρόφιμα

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Προσδιορισμός ακρυλαμιδίου σε θερμικώς επεξεργασμένα τρόφιμα

Δίλμα, Πηνελόπη

Μαραγκού, Νίκη
Τσιάκα, Θάλεια
HOUHOULA, DIMITRA
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-09-27

2025-01-27T07:54:03Z


Το ακρυλαμίδιο είναι μία τοξική, πιθανώς καρκινογόνα ένωση (Group 2A, IARC), η οποία σχηματίζεται κατή τη θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες (>120 °C) σε μία ευρεία ποικιλία τροφίμων, κυρίως σε αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ως προϊόν της αντίδρασης Maillard. Λόγω της επικινδυνότητας του ακρυλαμιδίου για την ανθρώπινη υγεία είναι επιτακτική η ανάγκη προσδιορισμού της ουσίας αυτής στα τρόφιμα. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία επισκόπηση των κυριότερων αναλυτικών τεχνικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση του ακρυλαμιδίου στα θερμικώς επεξεργασμένα τρόφιμα. Περιλαμβάνει την παρουσίαση των μεθόδων προκατεργασίας, των κυριότερων ενόργανων τεχνικών που χρησιμοποιούνται όπως η αέρια και υγρή χρωματογραφία, αλλά και νεότερων μεθόδων ταχείας ανίχνευσης, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της κάθε μεθόδου.


Υδατάνθρακες
Αέρια χρωματογραφία
Ακρυλαμίδιο
Θερμική επεξεργασία
Υγρή χρωματογραφία

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.