Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή

Ρούσσου, Μαρία
Πιτσάρι, Ευθυμία

Batrinou, Anthimia
Τυμπής, Δημήτριος
Kanellou, Anastasia
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-13

2021-07-22T07:01:29Z


Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος παρατίθεται το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο για την κατανόηση των εννοιών. Ορίζεται η βιολογική καλλιέργεια, η οποία στηρίζει τις βάσεις της στο οικολογικό κίνημα καθώς επίσης και οι αρχές βιολογικής γεωργίας, οι θεσμοθετημένοι κανόνες και οι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι κατηγορίες των συμβατικών και βιολογικών τροφίμων που μελετήθηκαν φαίνεται να εμφανίζουν διακυμάνσεις στην σύστασή τους. Πέρα από τα συνηθισμένα βιολογικά προϊόντα, στην Ελληνική αγορά καταγράφηκαν και καινοτόμα βιολογικά τρόφιμα για πιο εξειδικευμένο διαιτολόγιο. Διευκρινίζονται οι παράγοντες που στρέφουν το καταναλωτικό κοινό στην αγορά των βιολογικών προϊόντων και οι οποίοι σχετίζονται με δημογραφικά στοιχεία του ατόμου, με την προσωπικότητά του, την ψυχοσύνθεσή του, τις κοινωνικοπολιτικές του αντιλήψεις, την συνείδησή του προς το περιβάλλον και την οικονομική του ευελιξία. Ωστόσο, παρά τις μελέτες που διεξάγονται κυριαρχούν ακόμα λανθασμένες απόψεις από την μεριά των πολιτών. Τόσο η κατανάλωση όσο και η καλλιέργεια οργανικών τροφίμων έχουν δείξει ανοδικές τάσεις εώς τώρα, αρχικά στην Ευρώπη και ύστερα στην Ελλάδα, ενώ στο μέλλον πιστεύεται ότι εμπόδια που αναστέλλουν την επέκταση της βιολογικής αγοράς θα αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Στο δεύτερο σκέλος αναλύονται τα αποτελέσματα που προσκομίσθηκαν από το ερωτηματολόγιο το οποίο αφορά την Ελληνική κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και την στάση των πολιτών απέναντί τους. Γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ του παρόντος ερωτηματολογίου και άλλων, τόσο από Ελληνική μελέτη όσο και από μελέτες ξένων χωρών. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πτυχιακή εργασία και από τις βιβλιογραφικές πηγές.


Τρόφιμα
Ερωτηματολόγιο
Καταναλωτές
Βιολογικά προϊόντα
Έρευνα
Οργανικά τρόφιμα

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.