Βιολογικά προϊόντα: απαιτήσεις, εμπόδια πιστοποίησης και διακίνησης, η θέση τους στην αγορά

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Βιολογικά προϊόντα: απαιτήσεις, εμπόδια πιστοποίησης και διακίνησης, η θέση τους στην αγορά

Πολίτη, Νικολέττα

Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Tsakali, Efstathia
Zoumpoulakis, Panagiotis
Kanellou, Anastasia
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2021-07-13

2021-07-23T09:44:57Z


Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμια κλίμακα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα υπέρ της διατήρησης, της προστασίας και της προαγωγής του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ζώων. Το κίνημα αυτό σε συνδυασμό με τα διατροφικά σκάνδαλα αλλά και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τρόφιμα απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα έχει στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε νέες εναλλακτικές μεθόδους γεωργίας, με κυρίαρχη τη βιολογική γεωργία. Μέσα από μελέτες που πραγματοποιούνται με ταχύς ρυθμούς η βιολογική παραγωγή έχει αποδείξει με τεκμήρια πως χάρη στη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία βοηθά την διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοπικοιλότητας, τη διατήρηση της ποιότητας του νερού, την ενίσχυση την γονιμότητας του εδάφους κ.ά. Επίσης, τα τελικά προϊόντα είναι σε μεγάλο ποσοστό απαλλαγμένα από επιβλαβή συστατικά αλλά και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ειδικούς κανόνες για κάθε κατηγορία βιολογικού τροφίμου (φυτική και ζωική παραγωγή, οίνος, μαγιά κ.λπ.) αλλά και ειδικούς κανόνες επισήμανσης οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά καθώς οι επιχειρήσεις ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τη συμμόρφωση σε αυτούς, για να μπορούν εν τέλη τα προϊόντα να χαρακτηριστούν βιολογικά και να προωθηθούν στην αγορά για τελική κατανάλωση. Παρά την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των βιολογικών προιόντων, εμφανίζονται προ-βλήματα σχετικά με την άμεση εύρεση αυτών από τους καταναλωτές γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις τους. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαφόρων κινημάτων προσπαθεί να ενισχύει την εν λόγο μέθοδο γεωργίας θέτοντας σχετικούς Ευρωπαϊκούς στόχους, εκδίδοντας νέους κανονισμούς και νομοθεσίες και στηρίζοντας σε όλους τους τομείς τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Στη συγκεκριμένη εργασία και ειδικότερα στο κεφάλαιο 1 πραγματοποιείται μια εισαγωγή στη βιολογική-συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία. Στο κεφάλαιο 2 αναλύονται οι ορισμοί της εν λόγο γεωργίας, οι επιπτώσεις των συμβατικών προϊόντων καθώς και τα οφέλη των βιολογικών. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο 3 αναλύονται οι κανόνες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ενώ στο κεφάλαιο 4 αναλύονται οι παράγοντες ζήτησης και διακίνησής τους. Στο κεφάλαιο 5 αναπτύσσεται η έννοια του συστήματος ιχνηλασιμότητας και στο κεφάλαιο 6 οι έννοιες των συστημάτων απόσυρσης και ανάκλησης. Στο κεφάλαιο 7 αναλύεται η θέση των βιολογικών προϊόντων στο κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Τέλος, στο κεφάλαιο 8 αναφέρονται οι επιδράσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο βιολογικό τομέα μετά την πανδημία της νόσου του κορωνοιού covid-19.


Συμβατική γεωργία
Κανόνες διακίνησης
Βιολογικά προϊόντα
Βιολογική γεωργία
Κανόνες παραγωγής

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.