Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA

Mαντζάνα, Χρυσούλα
Λαμπίρη, Άννα

HOUHOULA, DIMITRA
Στρατή, Ειρήνη
Αντωνόπουλος, Δημήτριος
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-23

2021-07-24T05:56:56Z


Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση σχετικά με τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες τροφίμων και τους γεωπόνους. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται στα ζώα όταν έχουν νοσήσει, όμως έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά χορήγησης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο με αποτέλεσμα να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στα ίδια τα ζώα αλλά και στον καταναλωτή. Παρόλο που οι περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών έχουν μελετηθεί αρκετά σε αγελάδες, χοίρους, πρόβατα και άλλα ζώα που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί ιδιαίτερα η χρήση τους στο μέλι. Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά προσθήκης αντιβιοτικών στο μέλι, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν ακόμη να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τις μέλισσες αλλά και για την δημόσια υγεία. Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μεθόδων και πειραματικών εργασιών, προκειμένου να ανιχνευτούν τα αντιβιοτικά που μπορεί να έχουν προστεθεί παράνομα στο μέλι και να πραγματοποιηθεί έλεγχος σχετικά με το ποσοστό παρουσίας τους στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά. Η παρούσα εργασία γράφτηκε προκειμένου να παρουσιάσει τη σημαντικότητα ανίχνευσης αντιβιοτικών στο μέλι και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους στις μέλισσες. Ειδικότερα, αναλύονται 40 διαφορετικά δείγματα μελιού της Ελληνικής αγοράς, ώστε να προσδιοριστεί αν παρουσιάζουν υπολείμματα αντιβιοτικών. Ο πειραματικός έλεγχος πραγματοποιείται με την μέθοδο της ELISA. Με την μέθοδο αυτή ανιχνεύονται συγκεκριμένες ομάδες αντιβιοτικών. Στην συγκεκριμένη μελέτη υπολογίζεται η συγκέντρωση των δειγμάτων μελιού σε σουλφοναμίδη και καταγράφονται τα αντίστοιχα συμπεράσματα.


Αντιβιοτικά
Σουλφαναμίδη
Μέλι
ELISA

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.