Μελέτη της εκχυλισματικής ικανότητας της ρητίνης πεύκης χαλεπίου στις ζυμώσεις και μελέτη της οξειδωτικής της ικανότητας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη της εκχυλισματικής ικανότητας της ρητίνης πεύκης χαλεπίου στις ζυμώσεις και μελέτη της οξειδωτικής της ικανότητας

Λιάτης, Σωτήριος
Μαρκάτη, Όλγα

Νικολού, Βασίλειος
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Σεχάντε, Αντνάν
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-12

2021-07-29T06:45:37Z


Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον ρητινίτη οίνο ο οποίος παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως αποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτές αναφορές. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως οίνος ονομασίας κατά παράδοση ως αποκλειστικό ελληνικό προϊόν. Σύμφωνα με την νομοθεσία «ρετσίνα» είναι ο οίνος που παράγεται στην Ελλάδα από γλεύκος σταφυλιών επεξεργασμένο με ρητίνη Πεύκης Χαλεπίου (Pinus Halepenis). Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η μέτρηση της εκχυλισματικής και αντιοξειδωτικής ικανότητας της ρητίνης Πεύκης Χαλεπίου με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu και DPPH. Αρχικά γίνεται εκτενής αναφορά στην προέλευση, καλλιέργεια και αξιοποίηση της ρητίνης καθώς και της χημικής της σύστασης. Ακολουθούν τα πρωτόκολλα μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας και το πειραματικό μέρος της πτυχιακής εργασίας με τους αντίστοιχους υπολογισμούς.


Αιθέρια έλαια
Αντιοξειδωτική δράση
Χαλέπιος πεύκη
Ρητίνη
Ρετσίνα
Μέθοδος Folin-Ciocalteu
Μέθοδος DPPH
Ρητινίτης οίνος

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.