Ανασκόπηση της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ανασκόπηση της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Νικολαϊδου, Αικατερίνη

Τσιάκα, Θάλεια
Kritsi, Eftychia
Lantzouraki, Dimitra
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-14

2021-07-28T08:18:32Z


Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη βιβλιογραφική ανασκόπηση (α) της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και (β) της επίδρασης των προβιοτικών και πρεβιοτικών συστατικών τους στο εντερικό μικροβίωμα. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στα είδη και στις νέες και παραδοσιακές τεχνικές ζύμωσης, τις καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας, όπως και στις κατηγορίες των ζυμούμενων τροφίμων. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η μεμονωμένη και η συνεργιστική δράση των προβιοτικών μικροοργανισμών και διάφορων φυσικών συστατικών με πιθανή πρεβιοτική δράση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζυμούμενων τροφίμων και κατ’επέκταση στις πιθανές ευεργετικές δράσεις που εμφανίζουν στην υγεία του ανθρώπου. Συλλέχτηκαν δεδομένα για τη δημιουργία συγκεντρωτικού πίνακα με ζυμούμενα τρόφιμα, τα οποία έχουν βρεθεί να περιέχουν προβιοτικά αλλά και άλλα λειτουργικά βιοδραστικά συστατικά και αναλύθηκαν οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των ευεργετικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Τέλος, διερευνήθηκε η συσχέτιση του εντερικού μικροβιώματος και των ζυμούμενων τροφίμων, που περιέχουν προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά συστατικά, καθώς και η επίδρασή τους στα φαινόμενα συμβίωσης ή δυσβίωσης των μικροβιακών πληθυσμών της εντερικής χλωρίδας, ύστερα από τη πρόσληψη ζυμούμενων τροφίμων μέσω διατροφικών παρεμβάσεων.


Πρεβιοτικά
Προβιοτικά
Εντερικό μικροβίωμα
Ζυμούμενα τρόφιμα

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.